|
|
|
Popcorn |
magik32 - 28-11-2009 14:41
Popcorn
Witam, w sklepie widziałem takie torebeczki z popcornem więc postanowiłem sobie takowy zrobić do seansu filmowego, problem w tym, że nie mam mikrofali jednak słyszałem, że można też zrobić b. dobry w garnku. Znacie jakiś przepis na popcorn? Czekam na propozycje
pozdro
Warsain - 28-11-2009 14:45
Do garnka wlewasz trochę oleju i wsypujesz popcorn(nie za dużo, popcorn będzie z 5-6x[jakoś tak] większy od ziarenka ; D) zakrywasz pokrywką garnek i czekasz, zacznie strzelać, to znaczy, że się już rozdupcają te ziarenka, jak przestanie strzelać, to znaczy, że gotowe (lepiej na końcu chwilę poczekaj, żeby Ci nie wybuchnęło w twarz, jak zdejmiesz pokrywkę)
Sylleni-kun - 28-11-2009 14:46
Cytuj:
magik32 napisał
(Wyślij 3788731)
Witam, w sklepie widziałem takie torebeczki z popcornem więc postanowiłem sobie takowy zrobić do seansu filmowego, problem w tym, że nie mam mikrofali jednak słyszałem, że można też zrobić b. dobry w garnku. Znacie jakiś przepis na popcorn? Czekam na propozycje
pozdro
Cytuj:
nie dużo, ze 2 łyżki. Ja robię zwylke na patelni, rozgrzać olej, wsypać specjalną kukurydzę, przykryć, na niezbyt dużym ogniu, potrząsnąć patelnią/garnkiem od czasu do czasu.
smaczego i ciekawego filmu :) Ania
z jakiegoś forum.
z innego forum
Cytuj:
Chyba po prostu kupujesz ziarna kukurydzy i wsypujesz do garnka z tłuszczem (olejem/roztopionym masłem w środku. Włączasz płomień pod garnkiem i zamykasz pokrywkę, żeby pop corn nie wyleciał. Czekasz aż po jakimś czasie zacznie, a potem przestanie strzelać. Na koniec oczywiście solisz! Smacznego!
Avithor - 28-11-2009 14:55
Nie polecam robić popcornu na garnku czy na patelni. Parę razy robiłem i prawie się zerzygałem, odradzam!
Teraz mam mikrofalówkę więc daje na power(moc) 6 i na 4~ minutki włączam. Wynik = smaczny popcorn.
Polecam od siebie popcorn solony i maślany.
Pozdrawiam, Avithor.
Ikariam - 28-11-2009 14:55
Tylko ze on kupił popcorn do mikrofali, ktory wsadza się razem z papierową torbą. Nie widzę przeszkód, zebys wrzucił do rozgrzanego piekarnika razem z tą torebką. jak przestanie strzelać to wyjmij d;
vOire - 28-11-2009 14:59
Cytuj:
Ikariam napisał
(Wyślij 3788777)
jak przestanie strzelać to wyjmij d;
tak na pewno nie rob - nigdy nie wystrzela sie wszystkie ziarenka (no wystrzela ale trwa to w chuj dlugo) dlatego zanim one wystrzela tamte sie spala = rzygi bleEEEEEE
AdiX-199x - 28-11-2009 14:59
Ja ostatnio spaliłem taki popcorn w mikrofali ;s Rozerwij paczkę i wrzuć do garnka na oleju
Ikariam - 28-11-2009 15:05
Cytuj:
vOire napisał
(Wyślij 3788785)
tak na pewno nie rob - nigdy nie wystrzela sie wszystkie ziarenka (no wystrzela ale trwa to w chuj dlugo) dlatego zanim one wystrzela tamte sie spala = rzygi bleEEEEEE
Hm, nie rozumiem gdzie tutaj widzisz coś złego. Przestanie strzelać - wyjmujesz, przeciez nie będe czekał kolejnych 10 minut czy aby nie strzeli jedno ziarenko. Przeciez nie zdejmie pokrywki jak napierdala w garnku jak w wietnamie ;x
Avithor - 28-11-2009 15:06
Ja też ostatnio spaliłem popcorn - normalnie paliło mi się w mikrofalówce, hehe.
Proponuję dać na moc 6 i na 4 minutki włączyć. Nigdy Wam się nie spali popcorn przy takiej mocy i jak włączycie na 4 minuty.
Pozdrawiam, Avithor
Fajrant166 - 28-11-2009 15:13
Ja też spaliłem ;< Efekt był taki że 2 dni dom smierdział spalonym popcornem ;f
Dlatego nie polecam takiego popcornu lepszy z garnuszka ;p
Kosiarz Dusz - 28-11-2009 15:25
Ja jeśli robię to kupuje popcorn w torebkach i przy mocy 700W na 1,5-2 minuty ;) Jeśli niestety nie masz, zostaje Ci kupić zwykłe ziarenka popcornu i wsypać do garnka, w którym uprzednio rozgrzałeś olej.
Wie ktoś dlaczego tak jest, normalnie pop corn z torebek w sklepie tzn. jakby chipsów mi smakuje, tak samo w kinie czy ten z torebki do mikrofali ale już robiony na oleju, nie ? W czym rzecz ?
Grzechu Druideq - 28-11-2009 15:43
Ja raz kupiłem ten popcorn do fali i totalnie nie polecam tego stylu życia, 75% ziaren surowych a 2 razy piekłem!
Avithor - 28-11-2009 15:45
Cytuj:
Kosiarz Dusz napisał
(Wyślij 3788851)
J Wie ktoś dlaczego tak jest, normalnie pop corn z torebek w sklepie tzn. jakby chipsów mi smakuje, tak samo w kinie czy ten z torebki do mikrofali ale już robiony na oleju, nie ? W czym rzecz ?
Nic nie zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, jedynie mogę się orientować.
Pozdrawiam, Avithor
Kosiarz Dusz - 28-11-2009 15:51
Po prostu popcorn w kinie mi smakuje. Robiony w mikrofali również.Popcorn do kupienia w sklepie także:
Jednak kiedy sam przygotuję popcorn na oleju chce mi się żygać... Dlaczego tak jest ? Czy popcorn w kinie, lub ten ze starfood robi się w inny sposób i dlatego ?
Grzechu Druideq - 28-11-2009 15:53
Jak byłem w kinie to na tej maszynce do popcornu było napisane że jest robiony z oleju kokosowego, to pewnie dlatego
Decharius - 28-11-2009 16:26
A to chyba zupa kukurydziana najwyżej.
Ricalone - 28-11-2009 16:39
Cytuj:
Kosiarz Dusz napisał
(Wyślij 3788924)
Po prostu popcorn w kinie mi smakuje. Robiony w mikrofali również.Popcorn do kupienia w sklepie także:
Jednak kiedy sam przygotuję popcorn na oleju chce mi się żygać... Dlaczego tak jest ? Czy popcorn w kinie, lub ten ze starfood robi się w inny sposób i dlatego ?
bo jak smażysz na oleju to ten popcorn przesiąka tym olejem (jak np nalejesz za dużo) a ze olej jest tłusty w klos to jest Ci nie dobrze.
pamiętaj ze musisz lac na gorący olej bo jak nalejesz na zimny to wlasnie wtedy tez przesiąknie tłuszczem i będzie niesmaczny
Funciek - 28-11-2009 16:41
A, takie to fajne są :)
Jeśli nie masz mikrofali, to do piekarnika też wrzucisz, jest instrukcja.
Ale są też takie na patelnię, wlewasz olej, rozgrzewasz, wsypujesz to i czekasz aż zacznie się to "wytwarzać" (nie umiem inaczej określić. Pijany jestem.)
AoH - 28-11-2009 16:57
jeśli chce wam się rzygać po popcornie z garnka, to znaczy, że źle robicie. tylko nie wiem jakim cudem, najtrudniejsze jest umycie garnka z tłuszczu, który jest absolutnie na całej powierzchni wewnętrza... więc krótka instrukcja jak ja to robię: -rozlewam olej po dnie garnka, żeby była taka cieniutka warstwa -sypię ziarenek na tyle, żeby prawie przykryło dno -walę pełen gaz w kuchence -czekam aż zacznie strzelać, troszkę zmniejszam ogień -jak zacznie strzelać rzadziej niż raz na 2-3 sekundy to trzeba wyłączyć i chwilę odczekać - jeszcze pewnie coś strzeli. -dosypujemy soli (lepiej poza garnkiem) i mamy pyszne żarełko. taka jedna porcja idealnie mi styka na połowę meczu piłkarskiego, a w przerwie robię drugą :D
Avithor - 28-11-2009 17:03
Cytuj:
AoH napisał
(Wyślij 3789121)
więc krótka instrukcja jak ja to robię: -rozlewam olej po dnie garnka, żeby była taka cieniutka warstwa -sypię ziarenek na tyle, żeby prawie przykryło dno -walę pełen gaz w kuchence -czekam aż zacznie strzelać, troszkę zmniejszam ogień -jak zacznie strzelać rzadziej niż raz na 2-3 sekundy to trzeba wyłączyć i chwilę odczekać - jeszcze pewnie coś strzeli. -dosypujemy soli (lepiej poza garnkiem) i mamy pyszne żarełko. taka jedna porcja idealnie mi styka na połowę meczu piłkarskiego, a w przerwie robię drugą :D
No, tak powinno się robić popcorn w garnku - również tak robię.
Pozdrawiam, Avithor
magik32 - 28-11-2009 17:14
Dobra, przed chwilą kupiłem ziarenka kukurydzy do robienia w garnku, niedługo spróbuję zrobić popcorn :D
Dzięki za wszystkie propozycje, spróbuje sposobem AoH i powiem wam jak wyszedł :D
pozdro
MadridR - 28-11-2009 17:16
imho lepiej zamiast/do oleju dodac maslo, maslany popkorn lepszy.
ew stopic maslo i polac sobie popcorn jak juz bedzie zrobiony.
Kosiarz Dusz - 28-11-2009 17:57
Przez Was zachciało mi się popcornu ;d Zrobiłem w sumie według własnego przepisu i wyszedł <ok> ;)
Magik32 a jak twój popcorn ?
NeX_Zabuza92 - 28-11-2009 18:06
2 lyzki oleju na 3 lyzki popcornu
stary przepis mojej babci (srsly)
tak wlasciwie to chyba sobie zrobie troche (mam gdzies ten do mikrofalowki)
magik32 - 28-11-2009 21:59
Cytuj:
Kosiarz Dusz napisał
(Wyślij 3789327)
Magik32 a jak twój popcorn ?
No więc tak. Wziąłem największy garnek jaki mam. Przygotowałem obok nakrywkę, potem nalałem 2 łyżki oleju, rozprowadziłem go po dnie, trochę rozgrzałem aż kilka razy strzelił a potem nasypałem jedną warstwę tych nasion i przykryłem. Co chwila mieszałem. Gaz miałem odpalony na połowę. Potem po kolei strzelały kolejne. Jak zaczęło troszkę jebać to postanowiłem, że potrzymam jeszcze trochę (co chwila trzęsłem garnkiem), bo pewnie jeszcze niektóre dochodzą. Gdy strzelało rzadziej niż 2-3 sekundy to wyłączyłem. Okazało się, że uratowała się mniej więcej połowa. W sumie jestem z tego zadowolony, bo jak na pierwszy raz to nie jest tak źle, w sumie mogłem cały zjarać :P.
Jutro druga próba :D
Ale tym razem:lgdy zacznie choć trochę śmierdzieć od razu wyłączamllprzede wszystkim mniejszy ogieńl i powinno być git, w końcu dojdę do perfekcji :)
Tak czy siak miałem fun z tego eksperymentu.
pozdro :d
Grzechu Druideq - 28-11-2009 22:42
Ej wy naprawde gotujecie popcorn? o.()
CzikeN - 28-11-2009 23:11
ja nigdy nie pale popcornu, jestem popcorniastym mistrzem smazenia popcornu. robie go zwykle albo w mikrofalowce albo w garnku. nie spalam go bo szkoda mi go, wole zjesc : /
szokiz - 28-11-2009 23:16
Ja zawsze kupuje se popkorn w biedronce, wsadzam do mikrofali na 3 minuty i idę jeść. Po co się męczyć z patelnia tłuszczem itp.
expmaniac - 28-11-2009 23:18
Ja ostatnio robilem popkorn na patelni, tyle ze on byl do mikrofali , ale rozdarłem opakowanie i dalem wszystko na patelnie i wszystko bylo dobrze
Kaplar - 28-11-2009 23:24
Tak jak mowia koledzy up :P kilka lyzek oleju, tak zeby dno pokrylo tylko. No i tak z 5-6 duzych lyzek ziaren :P
Czekasz az zacznie strzelac i potrzasasz:P Robisz tak z 3 razy moze i jak juz przestanie wogule strzelac zdejmujesz i jesz :P
Smacznego
Pozdrawiam
magik32 - 29-11-2009 11:51
Czyli ogólnie dobrze robiłem ,tylko gaz za duży. Dzisiaj dam minimalny i zobaczymy jak wyjdzie.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plshakyor.htw.pl
|
|